VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 316 54 66 

Klik hier om online een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

DRIEMANSPOLDER, DUNANTSTRAAT

1153-1157,  2713 TP ZOETERMEER

DEPENDANCE:

JUSTUS  VAN  EFFENHOVE 51

2717VB ZOETERMEER

Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 20.00 UUR. TEL: 079 - 316 54 66

Nieuwe behandelmethode voor honden met hartproblemen.

January 16, 2018

Mitralisinsufficiëntie oftewel een lekkende hartklep is een hartziekte waarbij de linker hartkleppen niet goed sluiten waardoor er bloed terug lekt van de linker kamer naar de linker boezem. Het terug lekken van het bloed geeft een hartruis, een bijgeluid op het hart dat een dierenarts met een stethoscoop kan horen. In de meeste gevallen ontstaat mitralisinsufficiëntie in de loop van het leven, doordat de hartklep knobbelig wordt en niet mooi meer sluit. Deze aandoening heeft een progressief (voortschrijdend) verloop. De lekkage wordt steeds erger en het hart moet steeds meer moeite doen om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Zolang het hart hiervoor kan compenseren, heeft de hond geen klachten. Als dat niet meer lukt en het hart gaat falen, krijgt de hond klachten als benauwdheid, hoesten en verminder uithoudingsvermogen. Het komt bij alle rassen voor, maar veel vaker bij de kleinere rassen. Deze ziekte is niet te genezen.

 

 

 

In het verleden konden we pas ingrijpen op het moment dat het hart begon met falen. We gaven in dat geval ondersteunende medicatie. Uit recent onderzoek is gebleken dat het starten van hartmedicatie vóórdat uw hond klachten heeft, de levensduur met gemiddeld 15 maanden verlengt! Dat is goed nieuws, zo kunnen we er voor zorgen dat er minder snel problemen optreden als gevolg van het hartprobleem en uw hond dus langer klachtenvrij is. Deze therapie kan worden gestart op het moment dat het hart vergroot is. Eerder inzetten is niet zinvol en kan zelfs averechts werken.

 

Heeft uw hond een hartruis of is er eerder mitralisinsuffisufficiëntie vastgesteld? Graag bieden wij u verder onderzoek aan om te zien of uw hond al in aanmerking komt voor de nieuwe behandeling. Dit onderzoek zal bestaan uit het beluisteren van de hartruis en het maken van een röntgenfoto om de grootte van het hart te beoordelen. Is het hart duidelijk vergroot dan kan worden gestart met de medicatie. Is het hart nog niet vergroot dan kan gekozen worden voor verdere beoordeling met een hartecho of een controle van het hart op een later tijdstip.

 

Mocht u interesse hebben in dit onderzoek dan kunt u contact opnemen met de praktijk op 079-3165466 of klik hier voor het maken van een afspraak.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload