VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 316 54 66 

Klik hier om online een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

DRIEMANSPOLDER, DUNANTSTRAAT

1153-1157,  2713 TP ZOETERMEER

DEPENDANCE:

JUSTUS  VAN  EFFENHOVE 51

2717VB ZOETERMEER

Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 20.00 UUR. TEL: 079 - 316 54 66

KATTENZIEKTE

Kattenziekte is is één van de meest dodelijke infectieziektes voor de kat.

 

OORZAAK

 

Kattenziekte (Feline panleukopenie) is een infectie van het maag-darmkanaal die veroorzaakt wordt door het Feline parvovirus (FPV).  Het virus is voor 98% identiek aan het parvo-virus van de hond en  ook de klachten zijn vergelijkbaar.

BESMETTING

 

Besmetting van het virus gaat via direct contact met andere katten, of indirect via uitwerpselen, vlooien, of  de mens (kleding). Dit betekent dat dus ook katten die niet buiten komen kans op besmetting lopen!! Het virus is erg stabiel en niet erg gevoelig voor de meeste reinigings- en ontsmettingsmiddelen en blijft lang infectieus in de omgeving.

VERSCHIJNSELEN

 

Het meest opvallend zijn de verschijnselen van het maagdarmkanaal: ernstige buikpijn, heftig braken, (bloederige) diarree en daardoor uitdroging. Katten met kattenziekte hebben koorts en maken een zieke indruk. Door de verminderde weerstand kunnen andere infecties (bijvoorbeeld aan de luchtwegen) het ziektebeeld verergeren. Bij dieren die de besmetting overleven kan nog gedurende enkele weken tot maanden diarree aanwezig zijn. Infecties bij drachtige katten kunnen leiden tot abortus of de geboorte van afwijkende kittens (afwijkingen in hersenen die neurologische klachten veroorzaken als incoördinatie en trillen). Soms gaat het verloop van de ziekte zo snel dat kittens sterven zonder voorafgaande symptomen.

​​​BEHANDELING

​Behandeling van de ziekte is moeizaam. Bij vermoeden van Kattenziekte is het belangrijk om uw dier zo snel mogelijk te isoleren van andere katten, en extra goede hygiëne te handhaven om besmetting te voorkomen. De behandeling kan ingezet worden op basis van de zichtbare symptomen en een waarschijnlijkheidsdiagnose, doch ook is er middels ontlastingsonderzoek vast te stellen of het dier inderdaad met het virus besmet is. Behandeling zal bestaan uit toedienen van  antibiotica, ontstekingsremmers en  anti-braakmiddelen en soms is een infuus tegen het uitdrogen nodig. Bij kleine kittens of zwakke dieren is dwangvoederen soms ook noodzakelijk. Ondanks een snelle en intensieve behandeling gaan veel katten toch dood.

​​PREVENTIE

Voorkomen is beter dan genezen luidt een oud gezegde. Ook voor kattenziekte gaat dit op. Het is goed mogelijk door inenten dieren te beschermen tegen kattenziekte. Deze inentingen worden aan gezonde dieren gegeven om te voorkomen dat ze ziek worden. Ook voor katten die niet buiten komen is vaccinatie tegen kattenziekte belangrijk. Het vaccin is geregistreerd voor een bescherming van 3 jaar. 

Kittens krijgen de eerste vaccinatie op 8 à 9 weken. Deze dient na drie weken herhaald te worden om een bescherming voor drie jaar te hebben. Ook bij katten die langer dan drie jaar niet ingeënt zijn dient de vaccinatie na drie weken geboosterd te worden om weer optimaal beschermd te zijn.

 

SAMENVATTING

Kattenziekte is een zeer ernstige maag- darminfectie, met symptomen als heftig braken, bloederige diarree, koorts, uitdroging, neurologische verschijnselen. De behandeling is intensief, doch kan niet altijd verhelpen dat dieren toch sterven. Vaccinatie geeft goede bescherming tegen de ziekte.