VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 316 54 66 

Klik hier om online een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

DRIEMANSPOLDER, DUNANTSTRAAT

1153-1157,  2713 TP ZOETERMEER

DEPENDANCE:

JUSTUS  VAN  EFFENHOVE 51

2717VB ZOETERMEER

Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 20.00 UUR. TEL: 079 - 316 54 66

GEBOORTEBEPERKING

De meeste mensen die een jonge kat nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje wat zij gekregen hebben al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is. Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer krols en katers kunnen gaan sproeien en stinken. Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers die op het liefdespad zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten tot een vaak onverwachte gezinsuitbreiding 9 weken later.

PREVENTIE

 

De verschijnselen van krolsheid bij de poes zijn: over de grond liggen rollen,

de poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan. Krolsheid, en ook het krijgen van jongen, kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van anticonceptiepil voor de poes. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet elke week worden gegeven. Nadelen zijn het "vergeten te geven"of het ongemerkt uitbraken van de pil, waardoor poes toch onverwacht zwanger wordt. Voor langdurig gebruik als middel voor geboortebeperking is de pil minder geschikt omdat er na jarenlang gebruik vaak tumoren (kanker) in de melkklieren ontstaan. Ook neemt de kans op baarmoederontsteking sterk toe.

STERILISATIE

 

Beter is het dan ook om de poes te laten steriliseren. Door een operatie worden dan beide eierstokken verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar ook geen tekenen van krolsheid meer gaat vertonen. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan vaak dezelfde dag weer naar huis. Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen zij al na 10-14 dagen weer krols worden. Het beste is dan de poes ca 3-4 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren. Dat het voor poes beter zou zijn om eerst een nestje te krijgen is helaas een hardnekkig fabeltje. Gezien het grote aantal ééndags-nestjes wat jaarlijks ter euthanasie wordt aangeboden is bovendien de kans dat u niet tijdig een nieuw tehuis voor de kittens kunt vinden, aanzienlijk groot.  Zeker wanneer de vakantieperiode nadert.

 

 

 

CASTRATIE KATER

Katers worden geslachtsrijp als zij 6 tot 9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegen aan te plassen (het zogenaamde sproeien). Ook krijgt de urine een doordringende geur. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben en abcessen tengevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens hun soms meerdaagse zwerftochten steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden. Om die redenen worden de meeste katers gekastreerd zodra

zij 6 tot 8 maanden oud zijn.De kater blijft dan veel huiselijker en gezonder.